Walstroom draagt bij aan duurzaamheidsambities van de haven van Harlingen

shutterstock_622282154-1

Datum

De haven van Harlingen is een regionale zee- en binnenhaven, direct gelegen naast het prachtige, maar kwetsbare Waddengebied. De haven, die inmiddels is verzelfstandigd, ambieert om in 2035 hét duurzame maritieme en logistieke hart van Noord-Nederland te zijn. Paul Pot, CEO van Port of Harlingen, over deze ambitie en hoe Walstroom hieraan bijdraagt.

Havenvisie

De haven van Harlingen is begin 2018 verzelfstandigd. Samen met bedrijven, gemeente en andere stakeholders hebben we gekeken waar we ons de komende vijftien jaar op willen richten. Het is in ieder geval onze ambitie om in 2035 hét duurzame maritieme en logistieke hart van Noord-Nederland te zijn. Om verder te groeien met respect voor onze prachtige omgeving, zonder fysiek uit te breiden, hebben we onze koers tot 2035 in een uitgebreide Havenvisie uitgestippeld.

Kansen op vlak van verduurzaming

Als het gaat om verduurzaming van de havens zijn er meer dan voldoende mogelijkheden om verbeteringen door te voeren. Walstroom hoort daarbij. Dat gebruiken we al een tijdje in de Nieuwe Willemshaven, de Zuiderhaven en de Noorderhaven en in de visserijhaven en ook langs het binnenwater. Wel willen we nu een professionaliseringsslag maken om het gebruik van Walstroom nog makkelijker te maken voor schippers én we gaan meer walstroomvoorzieningen aanbieden. Inmiddels hebben we in de havenverordening opgenomen dat je geen generatoren mag gebruiken als er walstroomvoorzieningen aanwezig zijn. Maar er zijn meer kansen in Harlingen als het gaat om verduurzaming. Zo willen we meer duurzame energie gaan opwekken, bijvoorbeeld via zonnecollectoren op de daken van de visveiling, die we dan ook weer kunnen gebruiken om de walstroomvoorzieningen te voeden. Ook op het vlak van CO2-reductie, circulair werken en duurzame visserij valt er nog heel wat te winnen.

Van gedoe naar gemak

Jaren geleden werkten we nog met het oude systemen van andere collega’s, dan konden passanten stroom, water, douches en andere faciliteiten afrekenen met de SEP-keu. Dat was redelijk verouderd en hebben we een jaar of vijf geleden verlaten. Toen hebben we het een tijdje zelf bijgehouden, met een metersysteem. Dat zorgde voor enorm veel gedoe: het opnemen van dingen, het verrekenen en dan nog aparte regelingen voor bepaalde schepen. We hebben nu flink geïnvesteerd in de nieuwe Walstroom-kasten, dat maakt het voor ons makkelijker, maar ook voor de gebruikers. Als je gewoon met een appje kan betalen, wordt het leven voor iedereen een stuk simpeler, dat maakt ook weer dat het meer gebruikt wordt. Als we dan ook nog eens de grotere jachten erop aan kunnen sluiten, dat is helemaal mooi.

Möchten Sie mehr wissen?

Wil je eens verder praten over de slimme diensten van Ease2pay? Neem dan kontakt met ons op voor meer informatie.

Wil je naar aanleiding van dit artikel meer informatie? Neem dan contact op met onze sales afdeling.

  Vorname

  Nachname

  Bedrijfsnaam

  E-mail

  Telefoon

  Welk Ease2pay label wil je meer over weten?

  Je bericht

  Meer
  artikelen

  de_DEDE

  Kontakt aufnehmen

  Wil je meer informatie? Vul onderstaand formulier in om in contact te komen met onze sales afdeling.

   Vorname

   Nachname

   Bedrijfsnaam

   E-mail

   Telefoon

   Welk Ease2pay label wil je meer over weten?

   Je bericht