Welk betaalsysteem kies jij voor een tankbeurt? 4 keuzes

Datum

betalen tanken

De meeste mensen willen het zo snel mogelijk gedaan hebben: betalen voor je tanksessie. Toch kiezen veel mensen nog voor het gebruik van een bankpas of contant geld als zij willen afrekenen. Tegenwoordig zijn er gelukkig andere manieren om te betalen voor je tanksessie zoals een tankapp. Hieronder worden vier betaalmanieren vergeleken met elkaar. 

Inhoudsopgave

De traditionele bankpas

Bij zowel bemande als onbemande tankstations wordt er nog vaak betaald met een pinpas. Het gebruik van je pinpas is gratis en de jaarlijkse kosten voor je betaalrekening, waar één gratis pinpas onderdeel is, is nauwelijks te vermijden. Wat wél een probleem kan zijn, is wanneer je zakelijk je pinpas gaat gebruiken om te tanken. Feit is dat ondernemers vaak hun tankbonnen kwijtraken. Dit kan vervelend zijn, omdat er dan geen btw meer kan worden teruggevorderd. Dus als ondernemer kan je veel geld besparen als dit beter wordt geregeld. Daarnaast maak je met een bankpas geen gebruik van extra kortingen op brandstof via spaarsystemen

De betaalmethode van Apple Pay

Met de mobiele betaalmethode van Apple Pay, hoeft er geen betaalpasje meer aan te pas te komen. Dat scheelt in het aantal keren dat je je portemonnee rustig thuis kunt laten. Apple Pay is sinds vorig jaar in Nederland geïntroduceerd voor klanten van ING, waarna snel andere banken volgde. In eerste instantie verwachtte men dat er hogere kosten zouden vastzitten aan betalingen via Apple Pay. Dit lijkt te kloppen, alleen worden deze kosten niet doorgerekend aan consumenten, maar worden ze gedekt door de banken. Extra transactiekosten lijken dus niet aan de orde te zijn bij tankbetalingen via een smartphone. 

Toch kleven er nadelen aan de betalingsmethode van Apple bij tankstations. Het belangrijkste nadeel is dat je met Apple Pay bij de helft van de Nederlandse tankstations niet kan betalen. Hoe zit dat? Apple Pay werkt alleen bij pinterminals waar je contactloos kan betalen. Bij alle onbemande Nederlandse tankstations kun je niet contactloos pinnen, daar moet je je pinpas in de sleuf van de pinterminal doen en dan je pincode intoetsen om te betalen. Dus waar je dankzij het succes van contactloos pinnen gewend bent geraakt dat je bij allerlei winkels fluitend kunt betalen als je portemonnee thuis hebt gelaten, krijg je met Apple Pay stress als je een tankstation moet vinden om te kunnen betalen. Ben je naar een bemand tankstation gereden, dat is doorgaans 10 cent duurder dan onbemand, dan moet je nog steeds betalen bij de pinterminal, waar regelmatig een rij staat. Bijkomend nadeel van Apple Pay is er voor zakelijk gebruik: er wordt geen maandelijkse factuur opgemaakt dus je mist het voordeel van alle bonnen op één verzamelfactuur zodat de boekhouder maar één boeking per maand hoeft te doen.

apple pay tanken

De tankpas

De twee problemen van de bankpas worden opgelost door de tankpas. Allereerst zal je hiermee altijd over alle tankingen de btw kunnen terugvragen omdat er maandelijks een online factuur wordt gemaakt met alle transacties van de afgelopen maand. Ook nemen administratiekosten af, omdat de boekhouder maar één factuur per maand hoeft te boeken in plaats van vele losse tankbonnen. In tegenstelling tot betalingen met een bankpas, worden er vaak wel extra kortingen of spaarpunten gegeven indien er gebruik wordt gemaakt van een tankpas. Alhoewel de extra kortingen in sommige gevallen voordeliger zijn dan de kortingen die pomphouders zelf op de adviesprijs geven, is dit niet altijd het geval.

Helaas is het gebruik van de meeste tankpassen niet gratis. De meeste aanbieders werken met een maandelijks bijdrage per tankpas, wat met aanvullende diensten flink kan oplopen tot wel €95 per pas per jaar. Naast de vaste kosten van de tankpas, is de fysieke pas voor sommigen niet zo praktisch. Je moet hem ergens veilig opbergen en toch altijd bij je hebben. Gelukkig regelen Nederlanders steeds meer zaken, zoals tanken, via hun smartphone en verminderen daarmee ook de kans op fraude; het fysieke pasje valt namelijk niet meer te stelen.

Tanken met een app

Tankapps bieden hier veel gemak voor wie snel wil tanken zonder gedoe. Wachten op een toegezonden pas is verleden tijd, evenals alle mogelijkheden tot pasfraude.  Daarnaast wordt het tanken zelf een stuk gebruiksvriendelijker. Voor het gebruik van een tankpas is het nodig veel informatie bij de kassa te onthouden: de kilometerstand, de pincode en het pompnummer. Met tankapps betaal je, snel en makkelijk vanuit je auto. Aangekomen op het tankstation selecteer je het pompnummer, vul je de kilometerstand van achter het stuur in en betaal je vervolgens direct in de app. Dus je staat nooit meer gehaast in de rij voor de kassa wachten om af te rekenen. En hoe zit het met de administratievoordelen die een tankpas heeft? Door mobiel te tanken met een app heb je in de app 24/7 een duidelijk en centraal transactieoverzicht. Ook voor ondernemers is er nu zelfs een nieuwe handige oplossing die fiscusproof is: je kunt namelijk zowel alle tank- als parkeertransacties op één maandelijkse factuur krijgen! Wil je hier meer over weten? Klik dan hier.

Wil je naar aanleiding van dit artikel meer informatie? Neem dan contact op met onze sales afdeling.

  Voornaam

  Achternaam

  Bedrijfsnaam

  E-mail

  Telefoon

  Welk Ease2pay label wil je meer over weten?

  Je bericht

  Meer artikelen

  nl_NLNL

  Neem contact op

  Wil je meer informatie? Vul onderstaand formulier in om in contact te komen met onze sales afdeling.

   Voornaam

   Achternaam

   Bedrijfsnaam

   E-mail

   Telefoon

   Welk Ease2pay label wil je meer over weten?

   Je bericht