Elektrisch varen anno 2022. Wat kunnen we verwachten?

Datum

Elektrisch varen is hot, maar hoe ziet elektrisch varen eruit anno 2022? En wat kunnen we verwachten voor de – nabije – toekomst? Marcel Schaap, oprichter van De Stille Boot en specialist op gebied van elektrisch varen, deelt in deze blog zijn inzichten.

De Stille Boot

In 2004 heb ik de De Stille Boot opgericht. Wij focussen ons volledig op elektrisch varen. Als bedrijf zijn we door allerlei fases gegaan en inmiddels leveren we elektrische motoren, zonnepanelen, accu’s en toebehoren aan professionele afnemers, zoals jachtwerven, installateurs en watersportbedrijven.

Politieke ambities

Op landelijk of Europees niveau is er maar weinig sprake van politieke beïnvloeding van elektrisch varen. Regionaal en op stedelijk niveau is dat er wel. Neem Amsterdam waar o.a. Ease2pay met de AanUit.net-app de laadvoorzieningen verzorgt. Onze hoofdstad ambieert om in 2025 uitstootvrij verkeer in de stad te hebben en in een stad waar je net zoveel waterwegen als stenen wegen hebt, zijn de ogen natuurlijk al snel gericht op het vervoer over water. De professionele rondvaart is al voor een belangrijk deel elektrisch, en de pleziervaart zit volop in die transitie. Maar ook in veel nieuwe woonwijken mag alleen elektrisch of met spierkracht gevaren worden. Bij de Nieuwkoopse Plassen en in Friesland bijvoorbeeld, vind je elektroroutes door de natuur, waarbij het goed past om geen verbrandingsmotoren toe te laten.

Techniek

Puur elektrische boten varen op accu’s, daar zien we een verschuiving van loodaccu’s naar lithium batterijen, die lichter en compacter zijn en sneller laden. Verder zien we de eerste stappen op het gebied van snelladen met vermogens hoger dan het gangbare 230 volt. De professionele vaart in Amsterdam, maar ook de zeevaart en binnenvaart maakt daar al gebruik van. Het kan niet lang meer duren of de watersport volgt. Zo is er een begin gemaakt met de aanleg van een snellaadnetwerk. Deze ontwikkeling vindt als eerste plaats in de grotere jachthavens in Europa, maar dat netwerk zal snel uitbreiden. Als je sneller laadt, hou je minder lang een laadplek bezet en kun je langer varen op een dag. Ook het aantal laadpalen breidt snel uit en al vereist de watersport niet heel veel stroom, het verzwaren van de netaansluiting kan met de huidige netcongestie een uitdaging zijn op sommige plekken. We zien inmiddels dat ook elektrische jachten in opkomst zijn. Dat gaat om zowel nieuwbouw als herbouw, waarbij boten worden omgebouwd van aandrijving op diesel of benzine naar elektrisch. En natuurlijk zien we stap voor stap steeds meer waterstoftoepassingen komen. Dat zien we nog niet heel veel in de scheepsvaart, maar de ontwikkeling staat wel erg in de belangstelling.

Nieuwsgierig?

Wil je meer weten over de diensten van Involtum of over de diensten van Ease2Pay? Neem dan contact met ons op voor meer informatie. Meer weten over De Stille Boot? Check de website.

Wil je naar aanleiding van dit artikel meer informatie? Neem dan contact op met onze sales afdeling.

  Voornaam

  Achternaam

  Bedrijfsnaam

  E-mail

  Telefoon

  Welk Ease2pay label wil je meer over weten?

  Je bericht

  Meer artikelen

  nl_NLNL

  Neem contact op

  Wil je meer informatie? Vul onderstaand formulier in om in contact te komen met onze sales afdeling.

   Voornaam

   Achternaam

   Bedrijfsnaam

   E-mail

   Telefoon

   Welk Ease2pay label wil je meer over weten?

   Je bericht