Voorkom tankpasfraude in 2020 en bespaar forse bedragen

Datum

tankpasfraude

Het is meestal de ideale oplossing voor bedrijven: een tankpas voor die medewerkers die nu eenmaal zakelijk op pad moeten. Helaas zitten in deze handige oplossing ook hoge risico’s verborgen. Zo bleek uit onderzoek van BP dat bij één op de twintig tankbeurten sprake is van brandstoffraude. En tankpasfraude wordt over het algemeen laat of niet ontdekt. Dus dit kan uw bedrijf duur komen te staan. In dit artikel worden de risico’s van een tankpas uiteengezet en komen diverse oplossingen naar voren.

De risico’s van een tankpas

Tankpasfraude kan in verschillende vormen voorkomen. Fraude door medewerkers zelf zit hem in het gebruiken van de tankpas voor privé, dus aftanken van andere auto’s van bijvoorbeeld gezinsleden van de werknemer. Deze vorm van fraude is moeilijk te ontdekken omdat het in het begin af en toe voorkomt, maar doorgaans neemt deze vorm van fraude een stelselmatig langdurig karakter aan omdat een volle tank al snel €50 tot €100 waard is.

Fraude door andere dan de medewerker vindt plaats in de vorm van skimming: de pincode van de pas wordt achterhaald, door bijvoorbeeld meekijken en tegelijkertijd worden de pasgegevens gekopieerd. Hiermee worden één of meer kopieën van de tankpas gemaakt en u komt er snel achter dat in een paar dagen tijd enorm veel meer wordt getankt op uw bedrijfsaccount. 

Gelukkig zijn er diverse oplossingen voor tankpasfraude die de schade beperken of het probleem volledig verhelpen.

Tankpasfraude: Een schade beperkende oplossing

Om het frauderisico te beperken investeren grootschalige gebruikers van tankpassen in nog weer aanvullende systemen zoals voertuigtelematica-oplossingen en een fleet managementsysteem. Hiermee wordt onder andere het werkelijke brandstofverbruik van een voertuig afgezet tegen het aantal aangeschafte liters brandstof. Dit helpt om de fraude sneller te detecteren, niet om het ontstaan van fraude te voorkomen. Indien de fraude is ontdekt kan de schade beperkt worden door medewerkers of bestuurders aan te spreken op hun verkeerde gedrag. De hoge pakkans schrikt potentiële tankpasfraudeurs, die iets te verliezen hebben af. 

voorkom tankpasfraude

Tankpasfraude: Een probleem verhelpende oplossing

Aangezien de eerdergenoemde oplossing niet zonder hoge kosten geïmplementeerd kan worden en slechts beperkt effectief is, bieden wij liever een totaaloplossing voor tankpasfraude waarbij niet geïnvesteerd hoeft te worden in voertuigtelematica. In plaats van een plastic tankpas die doorgegeven kan worden, gebruiken we een tankapp op de telefoon van de medewerker. De werkgever nodigt geselecteerde medewerkers uit om voor een tankapp account. Tanken met de tankapp is dus persoonlijk, je weet dus met welke telefoon getankt is. Hierdoor is het direct duidelijk wie er getankt heeft, voor welk voortuig en tegen welk bedrag. 

Bij een voertuig met wisselende bestuurders wordt doorgaans één tankpas in het voertuig gelegd. In deze situatie biedt de tankapp extra voordelen want de app houdt bij welke werknemer er tegen welke kosten getankt hebben in plaats van dat je alleen het totale tankgedrag ziet van de tankpas van het voertuig. Daarnaast wordt de kans op diefstal en skimming ingeperkt door de beveiligingde app-omgeving. Naast het voorkomen van tankpasfraude biedt het zakelijke gebruik van een tankapp een tal van extra voordelen. Ontdek alle voordelen van een zakelijke tankapp via deze link.

Wil je naar aanleiding van dit artikel meer informatie? Neem dan contact op met onze sales afdeling.

  Voornaam

  Achternaam

  Bedrijfsnaam

  E-mail

  Telefoon

  Welk Ease2pay label wil je meer over weten?

  Je bericht

  Meer artikelen

  nl_NLNL

  Neem contact op

  Wil je meer informatie? Vul onderstaand formulier in om in contact te komen met onze sales afdeling.

   Voornaam

   Achternaam

   Bedrijfsnaam

   E-mail

   Telefoon

   Welk Ease2pay label wil je meer over weten?

   Je bericht