De toekomst van de transportsector is elektrisch

shutterstock_2171607785 (1)

Datum

Walther Ploos van Amstel is lector citylogistiek aan de Hogeschool van Amsterdam. In deze blog vertelt hij hoe hij verwacht dat de transportsector zich gaat ontwikkelen. Welke maatregelen kunnen transportondernemers nemen om bij te dragen aan de klimaatdoelstellingen en wat is de rol van elektrisch transport daarbij?

Werk aan de winkel voor transportbranche

Om aan de klimaatdoelstellingen te voldoen, moet Nederland in 2050 klimaatneutraal zijn. Dat betekent dat de CO2-uitstoot nul moet zijn. In 2030 moeten we al 55 procent minder broeikasgassen uitstoten vergeleken met 1990. Werk aan de winkel dus, zeker voor de transportsector. Want als we kijken naar de invloed van verschillende sectoren, heeft de transportsector als enige sector de uitstoot weten te verdubbelen tussen 1990 en vandaag. Daarmee loopt de branche een factor zes achter op de klimaatdoelstelling.

Uitstoot in de transportbranche

In de transportbranche kennen we drie segmenten: internationaal transport – ook wel bekend als langeafstandstransport –, het transport binnen Nederland en de stadsdistributie. TNO heeft, in opdracht van Topsector Logistiek, de CO2-uitstoot van de logistiek in kaart gebracht. Daaruit blijkt dat 41 procent van de totale CO2-uitstoot het achterland- en continentaal transport betreft. Stadslogistiek is goed voor 34 procent en de overige 25 procent van de uitstoot wordt veroorzaakt door overig nationaal transport.

Drie belangrijke maatregelen achterland- en continentaal transport

Het grootste aandeel van de uitstoot wordt dus veroorzaakt door achterland- en continentaal transport. Als we naar dat segment kijken, is er een aantal maatregelen dat we kunnen nemen. Allereerst kunnen we stoppen met alles maar de hele wereld over te slepen. OK, marmer uit Italië vind je alleen in Italië, de eerste marmergroeve op Nederlandse grond moet namelijk nog gevonden worden. Maar of we appels per se uit Frankrijk moeten halen of onze Nederlandse paprika’s naar Italië moeten brengen? Ten tweede moeten we beter gaan plannen. Een groot deel van de vrachtwagens rijdt halfvol rond. Bovendien rijdt een vrachtwagen negen van de tien keer de helft van de reis leeg over de weg. Door slimmer te plannen, kun je je materieel veel beter benutten. Als we dan ook de vrachtwagens nog eens groter of langer maken, boeken we al aardige winst. Een derde maatregel is het overstappen van wegtransport naar scheepvaart of vervoer per trein. Maar niet alle steden liggen aan het water en de treinverbindingen zitten vol.

Elektrificeren

Met deze drie maatregelen zijn we er nog lang niet. We moeten meer doen. Overstappen op waterstof als energiedrager is één optie. Het voordeel is dat een vrachtwagen geen uren aan een laadpaal hoeft, maar waterstof is alleen duurzaam als het gemaakt wordt uit water en duurzaam opgewekte elektriciteit. Daar hebben we helaas nog lang niet genoeg van, zo leert Klimaatakkoord.nl ons. Een alternatief is bovenleidingen op de snelweg. Er zijn in Europa veel studies gedaan naar het effect daarvan en het lijkt een veelbelovende optie, maar of dit voor 2030 gerealiseerd gaat worden, waag ik te betwijfelen. We moeten dus naar elektrische vrachtwagens toe en dan doel ik vooral op de zware Bokito’s op de weg. Veruit het grootste aandeel van de CO2-uitstoot is te wijten aan de zware vrachtwagens. Het goede nieuws is dat op IAA TRANSPORTATION 2022 – wereldwijd de meest toonaangevende vakbeurs voor klimaatneutraal mobiliteit, transport en logistiek – alle autoproducenten elektrische vrachtwagens hebben gepresenteerd.

Meer weten?

In onze volgende blog vertelt Walther over de uitdagingen die de overstap naar elektrisch vrachtverkeer met zich meebrengt en welke rol een strategische energiepartner als NomadPower daarin kan spelen. Wil je nu al meer weten over NomadPower of een van onze andere slimme diensten en hoe ze jou het leven gemakkelijker maken? Neem dan contact met ons op voor meer informatie. Tot de volgende nieuwsbrief van Ease2pay.

Wil je naar aanleiding van dit artikel meer informatie? Neem dan contact op met onze sales afdeling.

  Voornaam

  Achternaam

  Bedrijfsnaam

  E-mail

  Telefoon

  Welk Ease2pay label wil je meer over weten?

  Je bericht

  Meer artikelen

  nl_NLNL

  Neem contact op

  Wil je meer informatie? Vul onderstaand formulier in om in contact te komen met onze sales afdeling.

   Voornaam

   Achternaam

   Bedrijfsnaam

   E-mail

   Telefoon

   Welk Ease2pay label wil je meer over weten?

   Je bericht