Scheepsdopen met champagne: het hoe en waarom

Datum

We kennen allemaal wel de beelden van de slingerende champagnefles die tegen de boeg van een schip wordt kapot gegooid. Maar hoe is de traditie van scheepsdopen eigenlijk geboren en waarom doen we dat met bubbels? Het eind van 2022 is een mooi moment om dat eens te onderzoeken.

Schepen dopen, waarom eigenlijk?

Een schip niet dopen, is vragen om ellende. Een scheepsdoop beschermt het schip tegen onheil of gevaar. De doop van een schip is een ritueel dat al door de oude Grieken werd uitgevoerd. Zij meenden dat er magische kracht zat in de naam van een schip, zo lezen we in de Defensiekrant, een uitgave van het ministerie van Defensie. Net als de oude Egyptenaren en de Romeinen riepen de oude Grieken de zeegoden op om de bemanning van het schip te beschermen. Om hun wens kracht bij te zetten, brachten zij een drankoffer bij de tewaterlating van het schip. Dat drankoffer was overigens oorspronkelijk nog geen champagne. Dat kon wijn zijn, maar ook olie of offerbloed. Later werd dat vervangen door een fles bloedrode wijn en pas in de 19e eeuw stapten we over op champagne.

Bijgeloof of niet?

Wie denkt dat het bijgeloof is dat het dopen van een schip rampspoed kan voorkomen, moet nog eens goed nadenken. De Costa Concordia, het schip dat in 2012 op de rotsen liep bij het Italiaanse eiland Isola del Giglio met rampzalige afloop, is nooit gedoopt. De fles weigerde te breken. Ook het cruiseschip Aurora is nooit gedoopt: de fles sloeg een gat in de boeg en bleef heel. In 2002 brak er een virus aan boord uit met 580 zieken en twee doden tot gevolg.

Een fles aan een touwtje

Sinds de achttiende eeuw is het gebruikelijk dat vrouwen de doop verrichten. Prinses Charlotte, de dochter van de Britse koning George III, was de eerste vrouw die de doopceremonie uitvoerde. De koning vond het geen goed plan om zijn dochter te laten proosten, dus bedacht hij een ander ritueel: het stukgooien van de fles tegen de boeg. De prinses miste de boeg en raakte het hoofd van een toeschouwer. Dat is de reden waarom sindsdien een zogenaamde taliereep wordt gebruikt. Dat dat geen garantie is dat het schip – direct – wordt geraakt, bleek wel toen burgemeester Carol van Eert – jazeker, een man! – van Rheden pas na zes keer gooien het schip van de scoutingclub in Dieren een behouden vaart kon wensen.

Duurzame walstroom, inclusief bubbels

Ook moderne elektrische schepen worden traditioneel gedoopt met feestelijke champagne. Dan valt er – gelukkig – heel wat te dopen in 2023. Het ministerie van Infrastructuur en Waterstaat heeft voor 2023 tien miljoen euro beschikbaar gemaakt voor vergroening van dieselmotoren en de subsidiepot in 2023 wordt vergroot, heeft hoofd binnenvaart en vaarwegen Nicole van der Sman laten weten. Goed nieuws voor Walstroom, die dienst van Ease2pay die het mogelijk maakt om stroom, water en verblijf af te nemen aan de kade. Werd Walstroom oorspronkelijk veel gebruikt om de uitstoot van dieselgeneratoren te verminderen, met de komst van elektrische binnenvaart worden Walstroomaansluitingen meer en meer gebruikt voor het opladen van elektrische vaartuigen. Dat vinden wij dan weer een glaasje champagne waard.

Meer weten?

Wil je meer weten over Walstroom of een van onze andere slimme diensten en hoe ze jou het leven gemakkelijker maken? Neem dan contact met ons op voor meer informatie. Tot de volgende nieuwsbrief van Ease2pay.

Wil je naar aanleiding van dit artikel meer informatie? Neem dan contact op met onze sales afdeling.

  Voornaam

  Achternaam

  Bedrijfsnaam

  E-mail

  Telefoon

  Welk Ease2pay label wil je meer over weten?

  Je bericht

  Meer artikelen

  nl_NLNL

  Neem contact op

  Wil je meer informatie? Vul onderstaand formulier in om in contact te komen met onze sales afdeling.

   Voornaam

   Achternaam

   Bedrijfsnaam

   E-mail

   Telefoon

   Welk Ease2pay label wil je meer over weten?

   Je bericht