Ease2pay On the GO: de weg naar mobiele betaaloplossingen voor parkeren en tanken

mobiele betaaloplossingen voor parkeren en tanken

Datum

Dit najaar is Ease2pay omgedoopt tot Ease2pay On the GO. Met deze app kun je eenvoudig een parkeersessie starten of jouw tankbeurt direct vanuit de auto betalen. Deze ontwikkeling inspireerde ons om in de geschiedenis te duiken van deze innovatieve app, die zijn oorsprong vond bij bestelapp MyOrder. We gingen in gesprek met Thomas Brinkman, bedenker van MyOrder en één van de drijvende krachten achter de app van Ease2pay. We vroegen hem onder andere naar zijn kijk op de toekomst van mobiele betalingen.

Een nieuwe manier van bestellen

Het begon allemaal in 2007. “Tijdens mijn studententijd zat ik vaak op het terras in Groningen. De bediening duurde soms zo lang, dat ik op een middag het restaurant vanaf het terras heb gebeld en wat biertjes heb besteld. Ik realiseerde me toen hoe handig dat eigenlijk was.” 

Het idee ontstond voor één van de eerste bestel- en betaalapps ter wereld: MyOrder. Thomas pitchte zijn app bij diverse horecagelegenheden en zo werd het op steeds meer locaties mogelijk om via je mobiel een drankje te bestellen. De app werd snel populair, vooral onder studenten die met een paar klikken een biertje in hun hand hadden.

Ondanks dit vroege succes, stuitte MyOrder ook op een uitdaging. Het concept was nieuw voor zowel horecaondernemers als consumenten. “Mensen zeiden dat ze de app niet zouden gebruiken, want ‘Wie neemt nou z’n telefoon mee naar het café?’.” Eind 2007 werd de eerste iPhone gelanceerd en begonnen steeds meer mensen het nut van de bestelapp in te zien. Bovendien kreeg horecapersoneel door dat ze met zo’n app zelf minder handelingen hoefden te verrichten.”

De groei van MyOrder

Niet veel later kon je ook je bestelling afrekenen via de app. “Al snel werd duidelijk dat we ook de geldstromen met zo’n app moesten regelen. Rabobank was toen aan het experimenteren met betaalmethodes en toen zijn we in gesprek gegaan.” MyOrder groeide uit tot een app waarin je bioscooptickets, musicaltickets, thuisbezorgmaaltijden en meer kon kopen. 

In 2012 ging MyOrder in een stroomversnelling toen Rabobank de app overnam. Steeds meer ondernemers sloten zich aan en uiteindelijk waren er 12.000 locaties waar je producten of diensten kon bestellen en betalen.

Dagblad van het Noorden – September 2012

Het ontstaan van parkeer- en tankapp On the GO! 

MyOrder werd steeds vaak benaderd door gemeentes met de vraag of je in de app ook een parkeersessie kon afrekenen. Voor gemeentes heeft dit namelijk verschillende voordelen, denk aan kostenbesparing op parkeermeters en minder gebruik van contant geld. “Toen we dit in de app integreerden, werd deze functie vanaf het eerste moment veel gebruikt”, aldus Thomas. 

Een betaaloplossing via een app bleek ook goed te werken voor tankstations. Een automobilist kon tanken en direct doorrijden. De tankbeurt werd afgerekend via een iDeal-betaallink. Daarnaast konden tankstations hun klanten aantrekkelijke kortingen geven in de app, zoals een gratis kopje koffie. Ook kregen onbemande tankstations meer inzicht in hun klanten. “MyOrder werd zo groot, dat we moesten gaan focussen. In 2017 lanceerden we de nieuwe app On the GO! waarmee je kon parkeren en tanken.” De bestelapp MyOrder werd langzaam uitgefaseerd.

In deze periode maakte Thomas ook kennis met Jan Borghuis en Gijs van Lookeren Campagne, oprichters van Greenwheels. “Jan en Gijs waren ook begonnen met apps voor betalen, bestellen en parkeren. We gingen in gesprek en On the GO! werd uiteindelijk onderdeel van Ease2pay.” 

In de Ease2pay app werd onder andere geëxperimenteerd met tanken via je kenteken. Hierbij scannen camera’s het kenteken dat gekoppeld staat aan een account in de app. De automobilist kan vervolgens tanken en de kosten worden afgeschreven van het saldo in het account. Zoveel jaar later, is de app van Ease2pay uitgegroeid tot een veelgebruikte parkeer- en tankapp. On the GO heeft momenteel meer dan 120.000 geregistreerde gebruikers en nog enkele duizenden anonieme gebruikers.

De toekomst van mobiele betalingen

Thomas heeft de ontwikkeling van mobiele betalingen de afgelopen jaren nauwlettend in de gaten gehouden. Hij is ervan overtuigd dat Internet of Things (IoT) een steeds grotere rol gaat spelen bij betalen. Betalen via je kenteken is hier een goed voorbeeld van. 

“Het wordt steeds makkelijker om te betalen voor parkeren en tanken. Bovendien zal het steeds minder handelingen met zich meebrengen. Je ziet nu al dat mensen hun telefoon gebruiken om te betalen en hun pasjes thuis laten. We zullen in de toekomst worden herkend aan tokens. Denk aan een vingerafdruk of je smart watch. Of je laat je gezicht zien en je hebt betaald.”

Met grote ontwikkelingen op het gebied van IoT en mobiele betalingen ontstaan er steeds meer mogelijkheden voor selfservice oplossingen. Naast een app voor tanken en parkeren, heeft Ease2pay ook slimme apps voor gebruikers van havens, camperplaatsen en markten ontwikkeld. Deze apps maken het mogelijk om op een eenvoudige en snelle manier zelf een dienst te starten en direct te betalen.

Wil je meer weten over onze selfservice oplossingen? Bekijk hier onze diensten.

Wil je naar aanleiding van dit artikel meer informatie? Neem dan contact op met onze sales afdeling.

  First name

  Surname

  Bedrijfsnaam

  E-mail

  Telefoon

  Welk Ease2pay label wil je meer over weten?

  Je bericht

  Meer artikelen

  en_USEN

  Get in touch

  Wil je meer informatie? Vul onderstaand formulier in om in contact te komen met onze sales afdeling.

   First name

   Surname

   Bedrijfsnaam

   E-mail

   Telefoon

   Welk Ease2pay label wil je meer over weten?

   Je bericht