E-trucks en koeltrailers kunnen nu dubbel laden met NomadPower

E-trucks en koeltrailers dubbel laden met NomadPower

Datum

Sinds 2013 is Ease2pay bezig, met steun van de Europese Unie, om NomadPower-stroompunten voor vrachtwagens over heel Europa uit te rollen. In eerste instantie ging het vooral om het leveren van stroom aan koelvrachtwagens, zodat de vervuilende dieselaggregaten uit konden blijven. Maar stroom is stroom, dus is NomadPower nu bezig met laadpunten waar ook de batterijen van de elektrische vrachtwagens zelf geladen kunnen worden. Hans Bevers, partner van NomadPower, vertelt in deze blog over de ontwikkelingen rondom dit internationale truckstroomnetwerk.

Dieselaggregaat koeltrailer de meest vervuilende motor

Een vrachtwagenmotor moet al jaren voldoen aan de Europese emissiestandaard. Echter voor koeltrailers is dit anders. Het aggregaat welke de koelunit van stroom voorziet is een aparte unit en is geen onderdeel van de vrachtwagen zelf en valt hierdoor niet onder dezelfde regelgeving. Sterker nog: het dieselaggregaat is hierdoor niet alleen de meest vervuilende eenheid op de koelwagen maar mag zelfs in veel Europese landen nog op gesubsidieerde rode diesel draaien. De wereld op z’n kop, zeker als je weet dat decarbonisatie van de commerciëlewegvervoersector zo belangrijk is. De Nederlandse transportsector stoot 22 miljard kilogram CO2-equivalenten aan broeikasgassen uit en het wegvervoer draagt daar voor 28 procent aan bij.

Steeds meer elektrische trucks

Hoewel de elektrificatie van het commercieel wegtransport achter loopt bij de personenauto’s, zien we ook het aantal elektrische trucks gestaag toenemen. De verwachting is dat er, alleen al in Nederland, in 2035 50.000 grote elektrische vrachtwagens op onze wegen rondrijden. Op dit moment is de actieradius van de meeste e-trucks nog niet heel groot, maar ook dat zal veranderen. De jaarlijkse elektriciteitsvraag om die vrachtwagens te laden zal zo’n tachtig procent zijn van die van elektrische auto’s. Dat houdt volgens ACEA in dat het aantal oplaadpunten voor vrachtwagens door Europa heen zal moeten stijgen van bijna nul naar 37.000 in 2025 en 290.000 tegen 2030. De meeste laadvraag zal zijn voor laadpunten met een vermogen van minder dan honderd kilowatt.

Dubbel laden

NomadPower werkt sinds 2013 aan een internationaal truckstroomnetwerk om koelvrachtwagens te voorzien van stroom, zodat devervuilende – en rumoerige – dieselaggregaten uit kunnen blijven. Door in te pluggen op een van de NomadPower-stroompunten en deze met de smartphone te activeren, kunnen chauffeurs hun lading tijdens rust- en wachturen koelen op stroom. Echter NomadPower ontwikkelt door, en inmiddels zijn de eerste palen erop ingericht om ook de batterijen van elektrische vrachtwagens te laden. Een soort dubbel laden dus. In het netwerk komen, naast de 22-kilowatt-laders voor de koelwagens, nu ook 43-kilowatt-laders. Daarmee kunnen grote e-trucks, zoals bijvoorbeeld die van Volvo, met een batterijcapaciteit van 450 kilowatt, volledig opladen in een nacht. Zo is ons Europese netwerk binnenkort volledig e-truck-ready.

Uitdagingen

Als we de e-infrastructuur voor vrachtwagens willen versnellen, hebben we met een aantal uitdagingen te maken.

1. Aansluiten bij bestaande infrastructuur

Een vrachtwagen kun je niet zomaar overal parkeren. De consequentie is dat je ook niet zomaar overal laadpalen kunt neerzetten. Je moet aansluiten bij bestaande infrastructuur op parkeerplaatsen en bij logistieke centra.

2. Batterijvermogen

Het vermogen van e-truck-batterijen is veel groter dan dat van de gemiddelde Tesla. Als we zien dat er nu in veel delen van de wereld al sprake is van netcongestie, is het maar de vraag hoe eenvoudig het is om de juiste netwerkaansluitingen te krijgen. Het is daarom van belang om elk parkeer-moment van de vrachtwagen te gebruiken als een laad-moment om zo het net zo efficient mogelijk te gebruiken en piekmomenteel zoveel mogelijk te verkomen.

3. Just-in-time

Commercieel wegtransport is heel erg gebonden aan Just-in-Time-principes. Als je met je auto in Amsterdam rijdt en de gewenste laadplek is vol of functioneert niet, dan rij je gewoon vijftig meter verder, naar de volgende laadpaal. Met een vrachtwagen is dat een stuk lastiger, zo niet onmogelijk. Transportbedrijven gaan pas de transitie in als dat past binnen hun logistieke processen en als ze zeker weten dat de vrachtwagens op het juiste moment en de juiste plek stroom kunnen krijgen, namelijk daar waar ze parkeren. Parkeren en laden gaan hand in hand en reserveringsystemen zijn cruciaal om zekerheid te kunnen bieden dat er geladen kan worden aan het einde van de dag

Aan de slag

Kortom, er is veel werk aan de winkel en NomadPower timmert hard aan de weg. Dit jaar plaatsen we onze eerste nieuwe type palen bij de truckstop in Venlo, zodat daar zowel de koelwagen als de e-truck opgeladen kan worden. De techniek is er, nu gaat het erom in het juiste tempo op te schalen.

Want to learn more?

Ease2pay levert een slim IoT-activatie- en transactieplatform met een geïntegreerd facturatie- en betalingssysteem. Wil je meer weten over NomadPower of een van onze andere slimme diensten en hoe ze jou het leven gemakkelijker maken? Neem dan contact met ons op voor meer informatie. Tot de volgende nieuwsbrief van Ease2pay.

Wil je naar aanleiding van dit artikel meer informatie? Neem dan contact op met onze sales afdeling.

  First name

  Surname

  Bedrijfsnaam

  E-mail

  Telefoon

  Welk Ease2pay label wil je meer over weten?

  Je bericht

  Meer artikelen

  en_USEN

  Get in touch

  Wil je meer informatie? Vul onderstaand formulier in om in contact te komen met onze sales afdeling.

   First name

   Surname

   Bedrijfsnaam

   E-mail

   Telefoon

   Welk Ease2pay label wil je meer over weten?

   Je bericht