Elektrisch vrachtverkeer. De uitdagingen en de rol van een energiepartner

De uitdagingen van elektrisch vrachtverkeer

Datum

In zijn vorige blog keek Walther Ploos van Amstel, lector Citylogistiek aan de Hogeschool van Amsterdam, naar de toekomst van de transportbranche. In deze blog zoomt hij in op de uitdagingen die de overstap naar elektrisch vrachtverkeer met zich meebrengt en de belangrijke rol van een strategische energiepartner.

Chauffeurs bepalen deel van het succes

De grootste uitdaging bij elektrische vrachtwagens is de actieradius. Voor binnenlands vervoer is dat uiteraard geen probleem, maar voor internationaal transport is dit wel een aandachtspunt. Een grotere batterij is zwaarder en duurder. Dat werkt duidelijk anders dan bij de traditionele dieselvrachtwagens. Of je daar een tank van 800 of van 1200 liter in legt, dat kost feitelijk niets meer. Terwijl honderd kilometer extra actieradius als snel tienduizenden euro’s kost. Bovendien zorgt een grotere batterij voor extra gewicht en minder ruimte voor je goederen. Er zijn gelukkig al elektrische vrachtwagens die een actieradius hebben van vijfhonderd kilometer. Dat betekent echter wel iets voor je chauffeurs en hun rijstijl. Een slechte chauffeur in een dieselvrachtwagen verbruikt hooguit tien procent extra brandstof. Een chauffeur met een inefficiënte rijstijl, kan de actieradius van een elektrische vrachtwagen al snel terugbrengen van 500 naar 150 kilometer.

De meest geschikte laadinfrastructuur

We moeten ook nadenken over de meest geschikte laadinfrastructuur. Wil onderweg kunnen laden, wil je laden op je vertrekpunt of wil je laden op je bestemming of een combinatie van alle drie. De elektriciteitsprijzen schommelen sowieso enorm, maar die variëren ook nog eens per locatie en per moment. Op een fabrieksterrein is de stroom over het algemeen relatief goedkoper dan langs de weg. En snel laden is ook nog eens duurder dan langzaam laden. Tenslotte is er niet overal voldoende stroom, door de netcongestie. Zie met al die variabelen maar eens tot de optimale laadinfrastructuur te komen met eigen opwekking en opslag van energie.

Onderweg laden

Voor de stadslogistiek en het kort binnenlands vervoer zal het voor het gros van de bedrijven geen probleem zijn om de wagens ’s nachts te laden. Maar als je kijkt naar voertuigen die bijvoorbeeld voedsel of bouwmaterialen vervoeren en vier ritten per dag hebben, dan sta je al voor een uitdaging. Je kunt niet midden op de dag twee uur ‘verspillen’ met wachten tot je vrachtwagen weer opgeladen is. Op dit moment wordt dan ook hard gewerkt aan ultrasnelle laadsystemen. Maar vrachtwagens moeten toch echt onderweg kunnen bijladen. Een derde van de vrachtwagens is ook nog eens gekoeld of rijdt rond met een vriesinstallatie. Dan gaat de helft van de energie op aan koelen, waardoor de actieradius afneemt.

Strategische energiepartner

Als transportondernemer heb je te maken met keiharde concurrentie en een groot deel van je kosten zitten in brandstof. Als je elektrisch wilt rijden, heb je een strategische energiepartner nodig die je helpt onderweg ‘bij te tanken’ tegen gunstige voorwaarden. Juist in het internationale vervoer heb je laadstations nodig langs de weg die voldoende schaal hebben en aangesloten zijn op een lokaal elektriciteitsnet waarvan de prijzen niet te hoog zijn. Dat is waar Ease2pay heel slim op inspringt met NomadPower. Sinds 2013 is Ease2pay bezig, met steun van de Europese Unie, om NomadPower-stroompunten voor vrachtwagens over heel Europa uit te rollen, zoals Hans Bevers, partner van NomadPower, vertelde in zijn blog. Naast de 22-kilowatt-laders voor koelwagens, rolt Ease2pay nu ook 43-kilowatt-laders uit op strategische punten langs snelwegen. Voldoende om grote e-trucks met een batterijcapaciteit van 450 kilowatt in een nacht op te laden. Chauffeurs kunnen de laders activeren met hun smartphone en zo hun vrachtwagen tijdens rust- en wachturen opladen. Zo is het Europese netwerk van NomadPower binnenkort helemaal e-truck-ready.

Want to learn more?

Ease2pay levert een slim IoT-activatie- en transactieplatform met een geïntegreerd facturatie- en betalingssysteem. Wil je meer weten over NomadPower of een van onze andere slimme diensten en hoe ze jou het leven gemakkelijker maken? Neem dan contact met ons op voor meer informatie. Tot de volgende nieuwsbrief van Ease2pay.

Wil je naar aanleiding van dit artikel meer informatie? Neem dan contact op met onze sales afdeling.

  First name

  Surname

  Bedrijfsnaam

  E-mail

  Telefoon

  Welk Ease2pay label wil je meer over weten?

  Je bericht

  Meer artikelen

  en_USEN

  Get in touch

  Wil je meer informatie? Vul onderstaand formulier in om in contact te komen met onze sales afdeling.

   First name

   Surname

   Bedrijfsnaam

   E-mail

   Telefoon

   Welk Ease2pay label wil je meer over weten?

   Je bericht